Hostes Kabin Memuru Nasıl Olunur
Hostes Kabin Memurları Görevleri, Hostesler Ne İş Yapar, Nasıl Kabin Memuru Olunur, Kimler Kabin Memuru Olabilir, Kabin Memurları Ücretleri.
Meslek Açıklaması: Hostes, Uçak Yolcularına Hizmet Eden, Onların Rahatını Ve Güvenliğini Sağlamaya Çalışan Kişidir.
Hosteslerin Çalışma Saatleri Çok Değişik Olup, Gece, Gündüz, Hafta Sonu Görev Yapabildikleri Gibi Bayramlarda Nöbet De Tutabilirler. Hosteslik Seyahat Etmeye Ve Yeni İnsanlar Tanımaya Olanak Veren Bir Meslektir. Bu Meslekte Uçak Kazasına Uğrama Olasılığı Vardır.
Hostesin Görevleri:
Uçağın Hareketinden Önce Yapılan Toplantıya Katılır Ve Yönergeyi Okur, Uçağın İçinin Temizliğini Kontrol Eder, Arka Sağ Ve Sol Güvenlik Önlemlerini Kontrol Eder, Yolculara Verilecek İkram Malzemelerini Teslim Alır, Yolcuların Uçağa Yerleşmesine, El Bagajlarının, Palto Vb. Eşyanın Baş Üstü Dolaplarına Konmasına Yardımcı Olur, Özel Yardıma İhtiyacı Olan Hasta, Yaşlı, Çocuk Vb. Yolcularla İlgilenir,
Yolcuların Sayımını Yapar Ve Kalkış Sırasında Kemerlerini Bağlayıp Bağlamadıklarını Kontrol Eder, Yolculara Hava Durumu, Uçuş Koşulları Ve Tehlike Halinde Yapılması Ve Yapılmaması Gereken Davranışlar Hakkında Bilgi Verir, İçecek Ve Yemek Servisleri Yapar, İniş Hazırlıklarını Yapar Ve Yolcuların Güvenlik İçinde İnişlerini Sağlar.
Hostes Olabilmek İçin Gerekli Özellikler:
Boyları 1.63-1.80 Cm(Bayanlar İçin), 1.70-1.85 (Erkekler İçin) Arasında Olan, Yaşları 19-29 Arasında Olan, Aynı Anda Birçok Şeye Dikkat Eden, Kuralları Uygulayabilen, İnsanlara Hizmet Etmekten, Güçsüzlere Yardım Etmekten Hoşlanan, Uzun Süre Ayakta Durabilen Ve Güç Koşullarda Vücut Dengesini Koruyabilen, Güler Yüzlü, Dışa Dönük, Tedbirli, Temiz Ve Düzenli Kimseler Olmaları Ve Yabancı Dil (Özellikle İngilizce) Bilmeleri Gerekir.
Hosteslik Eğitiminin Verildiği Yerler:
Mesleğin Eğitimi THY Eğitim Müdürlüğünde Verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne Bağlı Anadolu Otelcilik Ve Turizm Meslek Liselerinde De Host Ve Hosteslik Eğitim-Öğretim Programı Bulunmaktadır. Ayrıca Özel Kuruluşlarda (Deulcom Havayolları Hosteslik Kursu) Host Ve Hosteslik Alanında Eğitim Verilmektedir.
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları:
T.C. Vatandaşı Olmak,
En Az Lise Ve Dengi Okullar İle Meslek Yüksek Okulu Mezunu Olmak, (Meslek Liseleri Ve Meslek Yüksekokullarının Turizm, Otelcilik, Seyahat, Tur Operatörlüğü, Yabancı Dil, Sağlık, Hemşirelik, İlk Yardım, Resepsiyon, Halkla İlişkiler, İletişim, İşletmecilik, Pazarlama, Perakendecilik, Satış Bölümlerinden Mezun Olmak Tercih Nedenidir.)
İstanbul İlinde İkamet Etmeyi Kabul Etmek. Son 2 Yıl İçinde TOEFL (Test Of English As A Foreign Language ) Sınavından Asgari 460(Normal Sınav) Veya 140 (Bilgisayar Ortamında Yapılan Sınav) Puan, IELTS (International English Language Testing System ) Sınavından Asgari 4,5 (Akademik) Puan Veya KPDS (Kamu Personeli Dil Sınavı ) 50 Ve Üstü Puan Akmış Olduğunu Belgelemek Veya Türk Hava Yolları A.O. Tarafından Yaptırılacak İngilizce Sınavında Başarılı Olmak. Müracaat Tarihinde 19 Yaşını Bitirmiş Ve 29 Yaşından Gün Almamış Olmak.
Bayanlar İçin: 163–180 Cm Arası Boya Sahip Olmak, Baylar İçin: 170 – 185 Cm Arası Boya Sahip Olmak Ve Boyu İle Kilosu Arasında Uygun Fark Bulunmak, Fiziki Kusuru Olmamak, Sağlık Durumu Uçuşa Müsait Olmak (Tam Teşekküllü Hastane Raporu), Adli Sicil Kaydı Bulunmamak, Daha Önce THY A.O. Veya Diğer Havacılık Kuruluşlarındaki Uçuş Görevinden Disiplinsizlik, Sicil Yetersizliği Ve Sağlık Nedenleriyle Ayrılmamış Olmak, Temel Eğitim Programını Başarıyla Tamamlamış Olmak.
Hosteslik Eğitimin Süresi:
Hostes Ve Host Adaylarına, Türk Hava Yolları Uçuş Ekibi Eğitim Müdürlüğünde Kabin Memurları Başlangıç Temel Eğitim Programı Doğrultusunda 3 Haftalık Kurs Düzenlenir. Bu Kursta, Kabin Memuru Görev Ve Sorumlulukları, Yemek Servisi, Tiplerine Göre Uçaklar (B-737 Tipi Vb.), Uçuş Teorisi, Meteoroloji, Havacılık İngilizcesi, İlk Yardım, İnsan İlişkileri, Uçuş Emniyeti, Anons Diksiyon Konularında Dersler Verilir.
Özel Kuruluşlarda Mesleki İngilizce Turizm Sektörünün Gerektirdiği; Seyahat Organizasyonu, Konaklama, Rezervasyon. Yabancı Para Birimleri, Teknik Bilgiler, Diksiyon Vb. Konularda Eğitim Verilmektedir
Meslek Eğitimi Esnasında Kursiyerler Aday Sayılmakta Dolayısıyla Da Herhangi Bir Ücret Alamamaktadırlar. Ancak Öğle Yemekleri Verilmekte Ve Evlerine Gidebilmeleri İçin Servislerden Yararlanma Olanağı Tanınmaktadır.
Hosteslik Mesleğinde İlerleme:
Meslekte En Az 5 Yıl Çalışmış, Tecrübeli, İstenilen Niteliklere Sahip Olanlar Amir Olabilirler. (Kontrol Hostesliği Gibi) Düzenlenen Eğitim Programlarına Katılarak Başarılı Oldukları Takdirde, Kabin Memurluğu Eğitiminde Öğretmenlik Görevi Alabilirler.
Hosteslerin Ücretleri:
Kabin Memuru Olarak Görev Yapanlar Maaş+Uçuş Parası Olmak Üzere Ücret Alırlar. Uçuş Ücreti Uçuş Saatine Göre Hesaplanır. Hostesin Net Ücreti Brüt Asgari Ücretin 4 İla 8 Katı Arasında Değişmektedir.
Kurs Haberleri.