Aşçı Nasıl Olunur Görevleri Ücretleri
Meslek Açıklaması: Günlük Olarak Hazırlanması Gereken Yiyecekleri, Belli Bir Plan İçinde Bilgi Ve Becerisini Kullanarak, Temizlik Kurallarına Uygun Olarak Servise Hazır Hale Getiren Kişidir.
Aşçının Görevleri:
Yemeklerin Hazırlanışı Sırasında Gerekli Malzemenin Tamam Ve Taze Olup Olmadığını Kontrol Eder, Yapılacak Yemek İçin Gerekli Malzemenin Nasıl Hazırlanacağını Aşçı Yardımcısına Tarif Eder, Malzemeyi Tarife Uygun Olarak Tencereye Veya Karavanaya Koyar, Yemeği Cinsine Göre (Zeytinyağlı, Etli Vb.) Pişirmek Üzere Havagazı Fırınına Veya Elektrikli Ocağa Yerleştirir.
Yemek Pişince Hava Frikoya Bırakır, Bekletir, (Sıcak Servis Yapılması Gereken Yemekleri Sıcak Sulu Kazana Koyar.) Mutfaktaki Seçmeli Yemek Listesinde Olan Yemekleri Hazırlar Ve Gerekirse Süsler, Gerektiğinde Bizzat Yemeği Tabağa Yerleştirerek Servise Hazırlar, Mutfağın, Kullanılan Araç Ve Gereçlerin Bakım Ve Temizliğini Yapar Veya Yaptırır.
Büyük Mutfaklarda Çalışan Aşçılar Bir Alanda Uzmanlaşmışlardır.
Aşçı Olacaklarda Arınılan Özelikler:
Yiyecekle İlgili Konulara İlgi Duyan, Bedence Güçlü Ve Sağlıklı, Tat Ve Koku Alma Duyumları Gelişmiş, Temiz, Titiz, Sorumlu, Bir İşi Planlama Ve Uygulama Yeteneğine Sahip, Eli Çabuk, Hızlı Hareket Edebilen Kimseler Olmaları Gerekir. Yaratıcı Olanlar Mesleklerinde Başarılı Olup, İlerleme Olanağı Bulabilirler. Mutfağı Yönetebilecek Disiplin Anlayışına Sahip Olma.
Aşçılık Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler:
Mesleğin Eğitimi Yeterli Müracaat Olması Durumunda Tüm Mesleki Eğitim Merkezlerinde “Yiyecek İçecek Hizmetleri” Alanı “Aşçılık” Dalında Verilmektedir. Ayrıca, Meslek Liselerinin “Yiyecek İçecek Hizmetleri” Alanı “Mutfak” Dalında Da Bu Mesleğin Eğitimi Verilmektedir. Bunun Yanı Sıra; Turizm Bakanlığına Bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde, Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında, Halk Eğitim Merkezlerinde, Özel Turizm Meslek Kurslarında Da Mesleğin Eğitimi Verilmektedir. Turizm Bakanlığına Bağlı Turizm Eğitim Merkezleri, Selçuk/İzmir, Balçova/İzmir, Kastamonu, Kütahya’da Bulunmaktadır.
Mesleki Eğitime Giriş Şartları:
Çıraklık Eğitimine Başlayabilmek İçin;
En Az İlköğretim Okulu Mezunu Olmak, 14 Yaşını Doldurmuş Olmak, Bünyesi Ve Sağlık Durumu Gireceği Mesleğin Gerektirdiği İşleri Yapmaya Uygun Olmak, Eğitim Görmek İstediği Meslekte Bir İşyeri Sahibi İle Çıraklık Sözleşmesi İmzalamak Gereklidir. Meslek Liselerinde Mesleğin Eğitimini Görmek İçin İlköğretim Okulu Mezunu Olmak Ve Meslek Liselerine Giriş Şartlarını Taşımak Gerekmektedir.
Turizm Bakanlığına Bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde Eğitime 16–22 Yaşları Arasında En Az İlköğretim Okulu Mezunu Olanlar, Yazılı Sınav Ve Mülakatla Kabul Edilirler. Eğitim Ücretsizdir. Özel Turizm Meslek Kurslarında Eğitime 16–25 Yaş Arasındaki En Az İlkokul Mezunu Olanlar Alınır. Eğitim Ücretlidir. Büyük İllerde Ve Turizmciliğin Gelişmiş Olduğu Yörelerde Çok Sayıda Özel Kurs Bulmak Mümkündür. Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarına En Az İlkokul Mezunu Olanlar Alınır. Eğitim Ücretsizdir. Turizm Elemanına İhtiyaç Olduğu Tespit Edilen İllerde Kurs Açılmaktadır.
Aşçılık Mesleği Eğitim Süresi:
Aşçı” Mesleğinin Eğitim Süresi Mesleki Eğitim Merkezlerinde İlköğretimden Sonra 2 Yıl, Lise Ve Daha Üst Düzeyde Genel Eğitimden Sonra İse 1 Yıldır. Meslek Liselerinde İse Eğitim Süresi 4 Yıldır. Özel Turizm Meslek Kurslarında Eğitim Süresi 5–6 Ay Arasında Değişmektedir. Turizm Bakanlığına Bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde Eğitim Süresi 7 Aydır. Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında Eğitim Süresi En Az 5 Aydır.
Aşçılık Eğitimin İçeriği:
Görgü Kuralları Ve Genel Kültür,
Turizmin Tanımı Ve Çeşitleri,
Turizm Eğitimi Öğretimi,
Konaklama Endüstrisi,
Otel İşletmelerinin Sınıflandırılması,
Yeme, İçme Ve Konaklama Yerlerinin Çeşitleri,
Türkiye Turizm Coğrafyası,
Mesleki İngilizce,
Temizlik (Kişisel Temizlik, Çalıştığı Ortamın Temizliği, Kullanılan Malzemelerin
Temizliği),
Kullanılan Araç, Gereçler, Kullanıldığı Yerler,
Ana Gıda Maddeleri, Satın Almanın Önemi, Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar,
Et, Balık, Sebze, Tavuk Sularının Elde Edilişi,
Çorbalar, Soslar, Deniz Mahsulleri,
Etler, Çeşitleri Ve Et Yemekleri,
Pilav, Makarnalar, Börekler,
Zeytinyağlılar, Soğuk Sıcak Mezeler, Kanepeler,
Salatalar, Garnitürler,
Beynelmilel Alakart Yemekler,
Kümes Hayvanları Ve Bunlardan Yapılan Yemekler,
Av Etleri,
Sebze Yemekleri,
Tatlılar, Pastalar, Kekler Yapmasını,
Mutfakta Olabilecek Kazalar Ve Bunları Önleme Çareleri,
Beslenme Bilgisi (Proteinler, Karbonhidratlar, Yağlar, Vitaminler Vb.)
Servis Bilgisi Öğrenilir.
Aşçılık Mesleğinde İlerlemek:
Aşçılar Çalıştıkları İşyerinde Özellikle Turistik Mutfaklarda, Soğukçu, Sıcakçı, Pastacı, Izgaracı Gibi Alanlarda Uzmanlaşabilir. Meslek Deneyimine Bağlı Olarak Kişi Çalıştığı Yerde Aşçıbaşı Olarak Görev Alabilir.
Çıraklık Eğitimini Tamamlayanlar “Kalfalık” Sınavına Alınırlar Ve Başarılı Olanlar Kalfa Olarak Ustalık Eğitimine Katılabilirler. Ustalık Eğitimi 176 Saat Olup; Ekonomi, İşletme Bilgisi, İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği, İş Ve İnsan İlişkileri, Muhasebe, Sigorta Ve Vergi Mevzuatı, Çalışma Hukuku Ve İleri Meslek Bilgisi Derslerinden Oluşmaktadır. 2 Yılsonunda Ustalık Sınavlarına Katılabilirler.
Ustalık İçin Öngörülen Teorik Eğitime Devam Etmeyenler İse Bir İşyerinde 5 Yıl Çalıştıktan Sonra (Çalıştıklarını SGK Primleri İle Belgelemek Şartıyla) Ustalık Sınavına Katılabilirler. Ustalık Belgesi Alanlar Mesleki Eğitim Merkezlerinde 40 Saatlik İş Pedagojisi Kurs Programını Tamamlayıp Sınavda Başarılı Olduktan Sonra "Usta Öğreticilik" Belgesi Alabilirler. Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Veya Bunları İşyerlerinde Çalıştıranlar Bağımsız İşyeri Açabilirler. Ayrıca, İşyerinde Çırak Çalıştırması İçin De "Usta Öğretici" Belgesine Sahip Çalışanın Olması Zorunludur. İlköğretim (Ortaokul) Mezunu Kalfa Ve Ustalar, Mesleki Ve Teknik Açık Öğretim Lisesine Devam Ederek, Meslek Lisesi Diploması Alabilirler.
Ücretsiz Kurs Burs Olanakları:
Turizm Bakanlığına Bağlı Turizm Eğitim Merkezlerinde, Öğrencilere Öğle Yemekleri Ücretsiz Verilir. Ayrıca Ücretsiz Olarak Yatılı Kalma İmkânı Vardır.
Yatılı Öğrencilerin Sabah, Öğle Ve Akşam Yemekleri De Ücretsizdir. Uygulamalı Eğitim Süresince Çok Olmamakla Birlikte Ücret Alırlar, Ancak, İşletme İçin Ücret Ödeme Zorunluluğu Yoktur. Özel Turizm Meslek Kurslarında Öğrenci Kendisi Ücret Ödemek Zorundadır.
Türkiye İş Kurumunun İşgücü Yetiştirme Kurslarında Eğitim Ücretsizdir, Ayrıca, Kursiyerlere Kurs Süresi Boyunca Zorunlu Giderlerini Karşılamaları İçin Her Yıl Yeniden Belirlenen Miktarda Günlük Maddi Yardım Sağlanır. Bu Kurslardaki Staj Süresince İşletme Bir Ücret Ödeme Zorunluluğunda Değildir, Ücret Ödeyecekse Bunu Kendisi Belirler.
Mesleki Eğitim Merkezleri Ve Meslek Lisesi Öğrencileri Beceri Eğitimi Süresince Asgari Ücretin %30'undan Az Olmamak Üzere Ücret Alırlar. Hastalık, İş Kazaları Ve Meslek Hastalıklarına Karşı Sigorta Edilir. Primler Devlet Tarafından Ödenir. Eğitim Süresince Tedavi Ve Muayene Masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu Tarafından Karşılanır. Ayrıca İşletmenin Diğer Sosyal Yardımlarından Yararlanır (Yemek, Servis Vb.).
İSMEK Ücretsiz Yiyecek İçecek Hizmetleri Kursları:
Aşçı Çırağı Kursu: 272 Saat
Aşçı Yardımcısı Kursu: 878 Saat
Halk Eğitim Merkezlerinde Aşçılık Ve Yemek Kursları Açılmaktadır.
Aşçılık Mesleği Ücret Durumu:
Kazanç, İşletmenin Büyüklüğüne, Kişinin Tecrübe Ve Niteliğine Göre Farklılıklar Göstermektedir. Asgari Ücret İle Asgari Ücretin 3 Katına Kadar Aylık Ücret Alınabilmektedir. Bu Ücretler Yükselebilmektedir. Aşçıbaşılıkta İse Ücretler Çok Yüksek Miktarlarda Olabilmektedir. Yabancı Dil Bilen Ve Çok Tecrübeli Aşçılar Çok Yüksek Rakamlarla Büyük Otellerde Ve Turizm Bölgelerindeki Tesislerde Çalışabilmektedir.
Ücretli Aşçılık Kursları:
Chef’s Table Mutfak Akademisi: Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Sertifikalı, Uluslararası Standartlarda Profesyonel Aşçılık Eğimi.
Ücret: 1.250 TL
Eğitim Süresi: 8 Ay (4 Ay Mutfak Akademisi Eğitim, 4 Ay İşletme Mutfağında Staj)
İstanbul KITHEN'S Academy Profesyonel Aşçılık Kursu:
17 Hafta, 272 Saat Eğitim. Eğitimleri Hafta İçi 4 Gün 4 Saat Ve Hafta Sonu (6 Saat) Olarak Yapılır.
Kurs Haberleri.