Adalet Meslek Elemanı Nasıl Olunur
Adalet Meslek Elemanı Görevleri, Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler, Ücretleri.
Meslek Açıklaması: Adli Yargı Ve İnfaz Kurumlarında Hakim Ve Savcılara Yardımcı Eleman Olarak Çalışan Kişidir.
Adalet Meslek Elemanının Görevleri:
Vatandaşların Başvurularını Kaydeder, Bu Başvuruları Mahkemelere İletir, Yargıçların Aldıkları Kararların Uygulanmasını İzler, Mahkeme İlamlarının İcrası, Alacakların Tahsilinin Sağlanması İşlemlerini Yürütür, İnfaz Kararlarının Uygulanmasını İzler.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:
Sosyoloji Ve Hukuk Alanına İlgili, Türkçe’yi İyi Kullanan, Titiz, Dikkatli Çalışan, Sorumluluk Duygusuna Sahip Kimseler Olmaları Gerekmektedir.
Çalışma Koşulları:
Genellikle Büro Tipi Kapalı Alanlarda Oturarak Çalışırlar. Arşivlerdeki Dosya Ve Evraklarla Çalıştıkları Zaman Ortam Biraz Tozludur.
Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler:
Aşağıdaki Meslek Yüksekokullarının Adalet Bölümlerinde Verilmektedir.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,
Erzincan Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Adalet Bölümü,
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu,
Meslek Eğitimine Giriş Şartları:
Lise Veya Dengi Okul Mezunu Olmak, Meslek Liselerinin “Adalet ” Ve “Zabıt Katipliği” Alanından Mezun Olanlar “Adalet” Önlisans Programına Sınavsız Geçiş İçin Başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, Okul Türleri, Mesleki Ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) Ve Mezuniyet Yılları Dikkate Alınarak Kontenjan Dahilinde Yerleştirilebilirler
Meslek Liselerin Diğer Alanlarından Veya Genel Liselerden Mezun Olanlar- Olacaklar Kişilerin ÖSYM Tarafından Yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) Girmeleri Ve Yeterli “YGS-3” Puanı Almaları Gerekir.
Meslek Eğitimin Süresi İçeriği:
Eğitim Süresi Ön Lisans Düzeyinde İki Yıldır.
Eğitim Adalet Meslek Yüksekokullarında Öğrencilere, Adalet Hizmetlerinin Gerektirdiği Nitelikler Göz Önünde Bulundurularak Teorik Ve Uygulamaya Yönelik Bilgiler Verilir. Kamu Hukuku Ve Özel Hukuk Bilgisi, Hukuk Bilgisi, Hukuk Usulü Bilgisi, Ceza Ve Ceza Usulü Bilgisi, İcra İflas Bilgisi, Avukatlık Ve Noterlik Mevzuatı, Mali Mevzuat, Hukuk Dili, Adli Tıp İnfaz Bilgisi, Kalem Mevzuatı Gibi Hukuk Bilgilerinin Yanı Sıra, Daktilografi, Türkçe, Yabancı Dil, Muhasebe, İşletme Yönetimi, Arşiv Ve Dosyalama Teknikleri Gibi Teorik Ve Uygulamaya Yönelik Dersler Okutulmaktadır. Dört Yarı Yıldan Oluşan Eğitim Programı Ektedir.
Eğitimini Başarı İle Tamamlayanlara “Adalet Ön Lisans Diploması Ve “Adalet Meslek Elemanı” Unvanı Verilmektedir.
İş Bulma Olanakları:
Açılacak Sınavlarda Başarılı Olmak Kaydıyla Mahkemelerin Yazı İşleri Müdürlüğü Veya Yardımcılığı, İcra Müdürlüğü Veya Yardımcılığı, Zabıt Katipliği Görevlerine Atanmaktadırlar. İnfaz Kurumlarında, Noterlerde, Resmi Veya Özel Bankalarda, Çeşitli Kamu Veya Özel Kurum Ve Kuruluşlarda “Hukuk Müşavirliği” Bölümlerinde İş Bulabilme Olanağına Sahiptirler.
Meslek Çalışanlarının Ücretleri:
Elde Edilecek Kazanç Oranı Bulduğu İşe Yönelik Olarak Değişmektedir. Kamu Kurumlarında Çalışanların Kazançları 657 Sayılı Kanuna Göredir. Özel Kuruluşlarda İse Asgari Ücretin Üç Katına Kadar Gelir Elde Edebilirler.
Meslekte İlerleme:
Adalet Meslek Elemanları Mahkemelerde Ve İnfaz Kurumlarında Müdürlüğe Kadar Yükselebilirler. Özel Kuruluşlarda İse Mesleki Bilgi Ve Tecrübelerine Göre Üst Görevlere Getirilmektedirler. “Adalet Meslek Elemanı” Ön Lisans Programını Başarı İle Bitirenler, ÖSYM Tarafından Açılan Sınavda Başarılı Oldukları Takdirde, Hukuk Alanlarındaki Dört Yıllık Lisans Programlarından Birine Dikey Geçiş Yapabilirler.